Landstede Groep

Maatje op Maat naar Fryslan

26-04-2022

‘Als je iets goeds hebt ontwikkeld, mag je dat niet voor jezelf houden. Zeker wanneer het daarbij gaat om de jeugd en de intentie is om hen te versterken in de meest belangrijke fase van hun leven’.

Dat vond ook directeur Dick ter Wee, die in 2019 Landstede Groep verliet en zijn carrière voortzette bij Friese Poort in Drachten. Met hem verhuisde ook het concept van Maatje op Maat. “Het was mijn wens om deze dienst ook op ROC Friese Poort te introduceren,” aldus Dick ter Wee. “Het is een aanvullende steun voor jongeren die een extraatje nodig hebben. Uit eerste hand ken ik de betekenis van Maatje op Maat. Onze studenten kunnen er veel baat bij hebben.”

Bron van inspiratie
Maatje op Maat wil schooluitval tegengaan door studenten iets extra’s te bieden, aanvullend aan de reguliere zorg die school biedt. De maatjes van Maatje op Maat geven aandacht, steun en hulp aan studenten. In het 17-jarige bestaan heeft Maatje op Maat zo’n 1500 studenten geholpen en ongeveer 85% van de geholpen studenten blijft op school door de inzet van een maatje. Daarmee is deze dienst een succesvol middel in de strijd tegen voortijdige schooluitval en een bron van inspiratie voor vele scholen in de regio. Het is zelfs internationaal geïmplementeerd in Finland en met vele prijzen onderscheiden.

Draagvlak
Het duurde even voordat de lancering van Maatje op Maat in Fryslan een feit was, want van concept tot implementatie vraagt de nodige investering in tijd en geduld. Draagvlak creëren in eigen organisatie, gesprekken voeren met mensen, collega’s enthousiasmeren en de dialoog voeren; dat is de sleutel tot succes en daarin is Maatje op Maat sterk.

‘It takes a village to raise one child’
Na één jaar van investeren vindt de warme overdracht plaats in Drachten en zo heeft Maatje op Maat een grote partij als partner in het noorden. Al is Friese Poort voor Maatje op Maat niet de meest noordelijke partner. Dat is in Finland Osao, waar K2K in 2014 is gelanceerd. Het Fins was destijds een zekere uitdaging maar Fries is ook niet het gemakkelijkste. Gelukkig is het relatiebeheer van Maatje op Maat in goede Friese handen. Samen groeien, samen ontwikkelen, van elkaar leren vormt de basis van de samenwerking.

Tijdens de overdracht werd het jubileumkunstwerk overhandigd als teken van verbondenheid en symbool van het logo van Maatje op Maat: ‘It takes a village to raise one child’.