Landstede Groep

Zwolse maatjes komen voor het eerst bijeen tijdens coronacrisis

13-12-2020

De Zwolse afdeling van Maatje op Maat, kwam aan het begin van dit schooljaar, voor het eerst sinds de coronacrisis bijeen. De groep werd hiervoor speciaal opgesplitst, zodat de deelnemers op anderhalve meter van elkaar konden zitten. Juist voor de maatjes, waarvan de meesten wat betreft covid 19 tot de kwetsbare leeftijdsgroep horen, is het contact met elkaar heel waardevol.

Overleggen  hoe ze hun studenten toch ondersteuning kunnen bieden tijdens de coronacrisis, vragen over procedures op school, delen dat hun student is geslaagd, of juist ervaring uitwisselen hoe ze iets hebben aangepakt, dat is voor de maatjes heel inspirerend en de reden dat zij naar het Rechterland zijn gekomen, ondanks de coronacrisis.

Geslaagde studenten
Zo vertelt Janine Bos die in het verleden bij de reclassering heeft gewerkt, dat twee van haar studenten zijn geslaagd. En dat zij student Amed aan de vooravond van zijn examen heeft laten weten, dat ze een kaarsje voor hem zal branden. Amed slaagt en laat Jeanine weten dat hij graag wil dat ze naar de diplomering komt, omdat hij verder niemand heeft.
Maatje Gerard van Gurp heeft het momenteel erg druk, maar komt tussen het klussen door. Hij is  76 en heeft 38 jaar gewerkt bij Landstede. Voor de coronacrisis kwam hij wekelijks naar de Fuchsiastraat om aan de Keukentafel te helpen met taal en rekenen. Hij vraagt zich af of hij studenten online kan helpen en hoe dat werkt?
Carolien Beverwijk uit Nieuwleusen is voor het eerst aanwezig bij een maatjesbijeenkomst. Ze is afkomstig uit de zakelijke dienstverlening en heeft net examen gedaan voor stress en burnout coach. Ze staat te poppelen om een student te gaan begeleiden.
Jannita Boetes van het team van Maatje op Maat herkent tijdens de bijeenkomst Ea Brederoo, die nu al jaren een maatje is, maar in het verleden haar docent was op de Sprankel.

Bedrijfsmaatjes

Er zijn ook twee bedrijfsmaatjes van De Vogellanden aanwezig tijdens de bijeenkomst. Gery en Tineke vertellen dat ze door de coronacrisis helemaal niet aanwezig konden zijn in het revalidatiecentrum. Gerie heeft toen maar mondkapjes thuis gemaakt en reikt tijdens de bijeenkomst aan iedereen een mondkapje uit. Beide bedrijfsmaatjes zijn blij dat ze weer kunnen beginnen dit schooljaar met kennismakingsgesprekken met de nieuwe stagiaires van de Vogellanden. 'Dat geeft extra energie en het is bijzonder om een band met een stagiair op te bouwen, waar anders geen tijd of ruimte voor is.'

Nabil Sahhar, de bedenker van Maatje op Maat, uit zijn dankbaarheid tegen de aanwezige maatjes en laat weten aan de oud-collega’s van Landstede Groep: 'je gaat pas echt met pensioen als je stopt als maatje!'